home / SUPPORT / BLOG / Auto Subwoofers

Auto Subwoofers

Op zoek naar de meest geschikte subwoofer voor jouw auto? Wij helpen je op weg met de 5 belangrijkste punten waar je op moet letten.

Auto Subwoofer

Auto Subwoofer | Aankooptips

Wie in zijn (of haar) auto optimaal van muziek wil genieten ontkomt bijna niet aan een subwoofer. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een de perfecte sub? Heel kort door de bocht zijn er 4 criteria die van groot belang zijn bij een auto subwoofer: 

 • Frequentiebereik
  Bij een subwoofer is het bij het frequentiebereik met name van belang hoe laag deze kan doorspelen. Helaas is dit lastig te beoordelen op basis van de gegevens die de meeste fabrikanten opgeven, er zijn veel variabelen (o.a. de behuizing) en een duidelijke norm om het frequentiebereik te definiëren ontbreekt dus je vergelijkt waarschijnlijk appels met peren.
 • Rendement
  Hoeveel vermogen je in de woofer moet stoppen om het gewenste volume te halen wordt bepaald door het rendement. Ook hier zeggen de fabrieksopgaves lang niet alles helaas, daarover later meer!
 • Formaat
  Als je op zoek bent naar een compacte subwoofer met veel rendement en uitstekende diepgang dan kom je bedrogen uit. Van deze deze 3 eigenschappen mag je er maximaal 2 kiezen. Zo zal een compacte subwoofer met goede diepgang doorgaans een beperkt rendement hebben. Vandaar de vierde belangrijke eigenschap:
 • Belastbaarheid
  Belastbaarheid van een subwoofer moeten we eigenlijk opsplitsen in 2 delen: mechanische en elektrische belastbaarheid.
  Mechanische belastbaarheid zegt iets over de hoeveelheid vermogen die een woofer kan verwerken zonder dat deze hoorbaar begint te vervormen. Vaak merk je ook dat een woofer gewoon niet meer harder gaat naarmate je hem harder zet, dit noemen we dan compressie. De elektrische belastbaarheid zegt iets over de hoeveelheid vermogen die die spreekspoel van een subwoofer kan verwerken zonder de woofer 'op te blazen'. De spreekspoel raakt dan onherstelbaar beschadigd door langdurige overbelasting. Overigens is het dan niet de spoeldraad zelf die verbrand maar de laklaag er omheen. Deze laklaag is bestand tegen temperaturen tussen de 180 en grofweg 300 graden, afhankelijk van de kwaliteit van deze isolerende laag. 

Bij het zoeken naar de perfecte subwoofer voor je auto zijn er verschillende opties om te overwegen. We nemen de belangrijkste zaken met je door: 

1. Subwooferbehuizingen

Bij het kiezen van een subwoofer voor je auto is de behuizing een cruciale overweging. Er zijn verschillende soorten behuizingen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen.

 • Gesloten behuizing
  Dit type behuizing is compact en zorgt voor strakke, nauwkeurige bassen. Gesloten subwooferkisten zijn ideaal voor muziekliefhebbers die een gebalanceerde geluidskwaliteit waarderen. Minder geschikt voor kleine cabine's zoals bedrijfsbussen. 
 • Gepoorte behuizing
  Deze behuizingen hebben een opening (poort) waardoor lucht kan ontsnappen, wat resulteert in diepere bassen, hoger rendement en dus een hoger volume. Basreflex subwooferkisten zijn perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een krachtigere basweergave. De behuizing is doorgaans grofweg 50% groter dan een gesloten behuizing voor dezelfde woofer.
 • Bandpass behuizing
  Dit type behuizing heeft zowel een gesloten als een gepoorte sectie, of twee gepoorte kamers, afhankelijk van het type. Bandpass subwoofers zijn doorgaans groter dan gesloten en basreflex behuizingen. Het ontwerpen ervan is lastig en de voordelen wegen lang niet altijd op tegen de nadelen, vandaar dat ze steeds minder vaak worden gebruikt. 
 • Infinite baffle
  Ook wel 'free-air' genoemd, maakt gebruik van de ruimte in de kofferbak als behuizing. Het volume van de kofferbak is daarbij van ondergeschikt belang, zolang deze maar groot genoeg is. Free-air woofers bieden een naadloze integratie in de auto zonder extra ruimte in beslag te nemen en ze klinken ook nog eens érg goed. Voorwaarde is uiteraard wel dat de kofferruimte redelijk luchtdicht is afgesloten, ideaal voor sedan's dus maar niet voor stations en hatchbacks. Bovendien is het aan te raden om de bagageruimte te behandelen met dempingsmaterialen waarbij ook eventuele luchtlekken naar het interieur kunnen worden dicht geplakt.  

Elk type behuizing heeft dus zijn voor- en nadelen, afhankelijk van de gewenste geluidskwaliteit, ruimte in de auto en persoonlijke voorkeuren.

2. Auto Subwoofer met ingebouwde Versterker

Subwoofer met ingebouwde versterker

Actieve subwoofers zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een complete en betaalbare oplossing. Deze subwoofers zijn voorzien van een ingebouwde versterker die bovendien perfect is afgestemd op de betreffende subwoofer. Hierdoor kunnen ze direct worden aangesloten op het originele geluidssysteem van de auto. Ze eventueel ook verkrijgbaar met een basremote, waarmee je het volume naar wens kunt aanpassen. 

3. Auto Subwoofer: Vermogen

Bij het kiezen van het juiste vermogen voor je auto subwoofer is het belangrijk om te begrijpen dat meer vermogen niet altijd beter is. Het vermogen moet passen bij de toepassing en de grootte van de subwoofer. Lichtere subwoofers hebben vaak een hoger rendement, wat betekent dat ze harder en beter spelen met relatief weinig vermogen. Bovendien spelen de grootte en de behuizing een grote rol bij het rendement. Kleine behuizingen hebben doorgaans een lager rendement en hebben dus meer vermogen nodig om dezelfde geluidsdruk te produceren als grotere behuizingen.

4. Compacte Auto Subwoofers

Voor diegenen die ruimte willen besparen in hun auto, zijn er een breed scala aan compacte subwoofers beschikbaar. Van actieve underseat subwoofers tot platte behuizingen die perfect passen onder de laadvloer. De compacte subwoofers bieden ondanks hun beperkte formaat een indrukwekkende basweergave zonder kostbare ruimte in de kofferbak in te nemen. Deze subwoofers zijn ook ideaal voor bedrijfsbussen zoals de VW Transporter, Mercedes Sprinter etc. 

5. Voertuigspecifieke Subwoofers

Voor degenen die streven naar een naadloze integratie van hun subwoofer in hun voertuig, zijn er pasklare subwooferbehuizingen beschikbaar voor verschillende automodellen. Van Audi tot Tesla, er zijn opties voor diverse modellen. Bovendien zijn er perfect-fit subwoofers die speciaal zijn ontworpen om te passen in de originele inbouwlocaties van bepaalde automerken, waardoor een geavanceerde en esthetisch aantrekkelijke upgrade mogelijk is.

6. Underseat Subwoofers

Underseat Subwoofer

Wilt u echt geen ruimte opgeven voor een subwoofer of heeft u die ruimte simpelweg niet? Dan is een underseat subwoofer wellicht iets voor u. Deze woofers zijn extreem compact en meestal voorzien van een ingebouwde versterker. Door de beperkte afmetingen en het doorgaans beperkte vermogen is de weergave vaak ook beperkt qua diepgang en volume. Voor auto's met relatief grote luidsprekers in de deuren heeft een underseat woofer daarom niet heel veel meerwaarde. Maar bij auto's waarbij de basweergave erg beperkt is kan een underseat woofer zeker een uitkomst zijn. Denk aan compacte auto's met kleine, 10 cm luidsprekers op het dashboard zoals een Kia Picanto, Toyota Yaris, Citroen C1 etc. Laat u bij twijfel vooral adviseren door één van onze ervaren inbouwspecialisten.

Al met al zijn auto subwoofers een essentieel onderdeel van elk degelijk sound systeem. Zoek dus de subwoofer die het beste past bij je auto, budget en persoonlijke voorkeur. Klik hier voor een compleet overzicht van alle auto subwoofers.